May 272011
 

Pentru că în ultimul timp am cam avut ghinion în găsirea unei farfurii de mâncare chinezească bună, ne-am decis sa gatim noi exact asa cum ne place.
Să vedem ce a iesit:

Am ales sa facem PUI SZECHUAN şi Orez cu ou şi legume.
Începem cu orezul pentru că după cum ştim toată mancarea chinezească se mănâncă caldă şi orezul îl putem ţine mai mult timp cald.

Ingrediente:
-1 cană de orez
-3 ouă
-100 g legume congelate
-1 linguriţă sos de soia
-sare

Se pune la fiert o cană de orez cu bobul lung cu 3 căni de apă şi sare. După ce a început să fiarbă se dă focul mic şi se mai fierbe în jur de 15-20 de minute. Când este aproape gata se dă de pe foc şi se lasă înca 10 minute, acoperit, să se absoarbă şi restul de apa. După cele 10 minute se amestecă cu furculiţa ca să se dezlipească.
Se bat ouăle şi se face o omletă. Se poate amesteca ca la jumări să se facă bucăţele mici sau se lasa întreaga şi se taie bucaţele mai mici pe un tocător. Se adaugă în tigaie şi legumele decongelate, orezul şi sosul de soia. Se mai amestecă 1 minut să se încălzească toate.

Şi acum trecem la partea a doua:
Puiul Szechuan  este o reţetă traditională chinezească. Întrucât numele Szechuan este cel al regiunii de origine (Sichuan este o zonă din sud-vestul Chinei, considerată “Provincia abundenţei”), preparatul vă va delecta cu toate aromele specifice (ardei iute, usturoi, sos soia, ghimbir).

Ingrediente:
-2 bucati piept de pui  fără pieliţă
-ardei gras roşu, galben şi verde
-ceapa alba şi verde
-ciuperci (de preferat proaspete)
-un morcov mare
-ardei iute rosu proaspăt
-sos soia
-oţet de vin
-zahăr
-sare
-piper
-amidon sau făina

Mai întâi spălam bine toate ingredientele proaspete. Dezosam pieptul şi îi scoatem pieliţa. Apoi tăiem carnea fâşii subţiri. Tăiem ardeii în bucăti mari, patrate. La fel şi ceapa. Feliem ardeiul iute. Tăiem morcovul în romburi mari.
Într-o tigaie (wok) punem la încins o lingură de ulei. Călim pe rând, câte un minut, la foc mare, ceapa, ardeiul si ciupercile. Le scoatem în boluri şi le vom folosi mai tarziu.
În uleiul rămas, mai adăugăm 2 linguri de ulei şi, când e încins, punem ardeiul iute si morcovul.
Mentineţi flacăra mare a focului si amestecaţi mereu. Când morcovul e aproape gata, adaugaţi puiul.
Când puiul este aproape facut, puneţi şi celelalte legume şi mai lasaţi totul pe foc 3 minute. În final, morcovul, ceapa si ardeiul trebuie sa aibă o consistentă fermă, deci atenţie sa nu le coaceţi prea mult.
Pregatiţi sosul pentru a lega toata aceasta minunaţie. Într-un pahar mare puneţi 300 ml apa, 4-5 linguri sos soia, 2 linguri oţet , o lingură zahăr, puţina sare si o linguriţă cu vârf de amidon.
Dupa ce aţi turnat sosul, mentineţi pe foc doar până se omogenizează sosul şi devine puţin mai gros. Imediat opriţi focul şi adaugaţi piper, dupa gust.
Se serveşte imediat.

Pofta buna!

  One Response to “Mancare chinezească”

  1. Si mi se facu din nou foame…. 😉

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)